Na OAIM presunú zdravotné sestry z iných oddelení nemocnice

26.08.2008 Humenné

Humenné/Prešov 26. augusta (TASR) - Nemocnica Andreja Leňa v Humennom bude aj po odchode zdravotných sestier z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) poskytovať zdravotnú starostlivosť tak, aby nedošlo k ...
Chýbajúci personál na oddelení plánuje vedenie nemocnice nahradiť z vlastných zdrojov a to presunom sestier z iných oddelení, uviedol to dnes pre TASR riaditeľ nemocnice Miroslav Melo. Vedenie nemocnice tak reaguje na odchod 23 zdravotných sestier, ktoré koncom júna dali výpoveď, pretože sa im po niekoľkomesačnom úsilí nepodarilo dospieť k dohode v prípade zvýšenia miezd.
\"Situácia bola pre nás neúnosná, a preto sme sa rozhodli týmto jednostranným aktom prejaviť svoju nespokojnosť. Osobne som dúfala, že sa počas výpovednej lehoty niečo podarí dosiahnuť. Nestalo sa tak. Opakovane sme sa s nemocnicou snažili dohodnúť na zvýšení platov. Keďže tarifný plat na špecializovanom poste je u nás 12.650 Sk (419,90 eura) pokúšali sme sa dosiahnuť zvýšenie na 18.000 Sk (597,49 eura), aby sme sa tak priblížili k platom vo fakultných nemocniciach. Boli sme ochotné zľaviť z našich požiadaviek, napriek tomu však ku kompromisu zo strany vedenia nemocnice, ktoré sa opieralo aj o platnú kolektívnu zmluvu uzatvorenú s odborovým zväzom, nedošlo. V súčasnosti však máme aj podporu OZ, ktorý je ochotný kedykoľvek otvoriť kolektívnu zmluvu a tieto záležitosti prerokovať, vedenie nemocnice však dnes neprejavuje záujem ani o takýto postup, \" povedala jedna zo zdravotných sestier, ktoré odchádzajú z OAIM Štefánia Dančíková. Spomínané zdravotné sestry, ktorým od 1. júla plynula výpovedná lehota, v pondelok 25. augusta prebrali výstupné listy a 1. septembra sa ich pracovný pomer v humenskej nemocnici končí.
Podľa riaditeľa humenskej nemocnice Miroslava Mela bolo vedenie ochotné riešiť problematiku platov stredného zdravotníckeho personálu vrátane sestier z OAIM, selektívne riešenie platov v rámci jedného oddelenia však považovali za kontraproduktívne. \"Zvýšenie platov podlieha určitým pravidlám, a preto sme sa ponúkli, že vypracujeme návrh, ktorý by sme vzájomne odsúhlasili a prerokovali s odbormi. Myslím si, že to nie je záležitosť, ktorá by mala trvať nejaké dlhšie časové obdobie a určite by sme sa dohodli na rozumnom termíne. V tomto prípade sme na termíny netlačili, ale, bohužiaľ, o takomto variante neboli zdravotné sestry s nami ochotné hovoriť. Žiaľ, z ich strany nebola žiadna snaha pochopiť aj našu pozíciu napriek tomu, že sme sa snažili vysvetľovať ako chceme postupovať a čo sa dá a čo sa nedá urobiť. Na dohodu treba vždy minimálne dve strany a, bohužiaľ, tento diktát zo strany sestier, pod ktorým sa dial celý tento proces, nám neumožnil dospieť k rozumnej dohode. Ak niekto hneď na začiatku nie je ochotný trochu ustúpiť vo svojich požiadavkách, tak potom nemožno hovoriť o dialógu a kompromise, \" dodal Melo. Problematika odmeňovania je podľa neho citlivou záležitosťou a považuje za zavádzajúce, ak sa v týchto prípadoch hovorí len o tarifnej mzde, nakoľko tá tvorí len jednu zo zložiek príjmu zdravotných sestier.
 

Vyberte región